ธัญพืชไม่ขัดสี ถั่ว และเมล็ดพืช มีเส้นใยอาหารที่ช่วยลดความเสี่ยงมะเร็งลำไส้ งานวิจัยจาก New England Journal of Medicine (2023) พบว่าการเพิ่มเส้นใยอาหาร 10 กรัมต่อวันสัมพันธ์กับความเสี่ยงมะเร็งลำไส้ที่ลดลง 7%
อ้างอิง
[1] Zhang & Chen. (2024). Cruciferous vegetable consumption and colorectal cancer risk: Results from a prospective cohort study. Cancer Prevention Research, 17(1), 45-58.
[2] Berry et al. (2023). Berry consumption and breast cancer risk among postmenopausal women. International Journal of Cancer, 153(7), 1290-1302.
[3] Wilson et al. (2024). Fish consumption and prostate cancer risk: A meta-analysis. JAMA Oncology, 10(2), 215-228.
[4] Reynolds et al. (2023). Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer: A prospective cohort study. New England Journal of Medicine, 388(15), 1392-1403.